Навигација

Четири универзитета из Србије на Шангајској ранг листи најбољих универзитета по академским областима

Организација ShangaiRanking Consultancy објавила је глобалну ранг листу универзитета по академским областима (Global Ranking of Academic Subjects - GRAS) за 2018. годину. Ове године Универзитет у Београду, Универзитет у Новом Саду, Универзитет у Нишу и Универзитет у Крагујевцу рангирани су међу најбољим универзитетима у свету у различитим категоријама.

У области прехрамбене науке и технологије, Универзитет у Београду је 43. на свету и 20. у Европи. У истој области, Универзитет у Новом Саду је рангиран међу 150 најбољих универзитета у свету.

Универзитет у Београду је високо пласиран у области рударског инжењерства (у првих 100), као и у областима хемијског и металуршког инжењерства (првих 150). Према подацима са ранг листе, престонички универзитет је једна од 200 најбољих институција за изучавање и истраживање у областима физике, саобраћајних наука, стоматологије и фармацеутских наука. Универзитет у Београду је рангиран у 27 различитих академских области, укључујући математику, грађевинарство, нанонауке и нанотехнологију, ветеринарске науке, клиничку медицину, пољопривреду, биолошке науке, образовање и психологију.

Осим високог пласмана у области прехрамбених наука и технологије, Универзитет у Новом Саду је међу 300 најбољих универзитета у области ветеринарских наука и међу првих 500 у области хемијског инжењерства. Универзитет у Нишу је рангиран међу 500 најбољих универзитета за студије и истраживања у математици и хемијском инжењерству. Универзитет у Крагујевцу је задржао своју позицију из 2017. године као један од 500 најбољих универзитета у области математике, што значи да су укупно три универзитета из Србије рангирана у овој академској области. 

Шта је Глобално рангирање академских области (Global Ranking of Academic Subjects - GRAS)?

Глобално рангирање универзитета по академским областима је део међународног Академског рангирања универзитета у свету (Academic Ranking of World Universities - ARWU), које једном годишње објављује организација  ShangaiRanking Consultancy. GRAS је глобална листа која се односи на појединачне области и на којој је рангирано више од 4.000 универзитета у 54 академске области.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/68/ARWU.png