Навигација

Отворен је конкурс за ЦЕЕПУС размене унутар мрежа за академску 2020/2021. годину

Отворен је позив за пријављивање студената и наставног особља са државних високошколских установа из Републике Србије за мрежне мобилности на партнерским институцијама у земљама учесницама у ЦЕЕПУС програму. Заинтересовани кандидати се могу пријавити до 15. јуна путем званичног CEEPUS веб-сајта.

CEEPUS програм омогућава академске размене студената и наставног особља из земаља средње и југоисточне Европе – Албаније, Аустрије, Босне и Херцеговине, Бугарске, Хрватске, Чешке републике, Мађарске, Северне Македоније, Молдавије, Црне Горе, Пољске, Румуније, Србије, Словачке и Словеније. Стипендиране мобилности студената и наставног особља у оквиру CEEPUS програма се првенствено реализују унутар институционалних мрежа, тј. партнерстава које успостављају високошколске установе из земаља учесница. Размене студената и наставног особља унутар мрежа се реализују на партнерским установама које су део CEEPUS мреже у којој учествује и установа кандидата.

Студенти могу изабрати једну од три категорије мобилности:

- стипендиране студентске боравке у трајању од минимум 3 месеца с циљем остваривања кредитне мобилности,

- краће стипендиране боравке у трајању до максимално 3 месеца у сврху обављања истраживања за мастер тезу или докторску дисертацију,

- краће екскурзије (CEEPUS летње и зимске школе) у максималном трајању од 6 дана.

Наставно особље са државних високошколских установа из Србије може се пријавити за мобилност у минималном трајању од 5 дана, током које ће реализовати бар 6 предавачких/менторских сати. Наставно особље се увек пријављује у оквиру категорије Teacher, независно од дужине трајања мобилности.

Све пријаве се подносе искључиво електронски, путем званичног CEEPUS веб-сајта. Заинтересовани кандидати самостално истражују своје могућности за мобилност на партнерским институцијама претраживањем CEEPUS мрежа. Списак мрежа у којим учествују високошколске установе из Србије доступан је у одељку Networks. Претраживање се врши одабиром академске 2020/2021. године, затим земље и високошколске установе из које кандидат долази. Мреже су тематски конципиране, по областима истраживања, тако да на основу назива мреже кандидати могу претпоставити да ли њихова установа учествује у датој мрежи. Кликом на назив сваке мреже излистаће се списак високошколских установа које у њој учествују, као и информације свих контакт особа којима се кандидати могу обратити за сва питања која се тичу академског аспекта њихове мобилности.

Због међународне епидемиолошке ситуације, кандидатима се препоручује да пре пријављивања за стипендиране мобилности контактирају са националном CEEPUS канцеларијом (НЦК) земље у којој би желели да реализују своју мобилност како би се правовремено информисали о свим техничким аспектима размене и могућем почетку мобилности. Контакти свих НЦК доступни су на званичном веб-сајту CEEPUS програма. Такође, на истој интернет страници кандидати се могу информисати о висини и обухвату стипендија које се разликују по земљама. Како свака земља учесница додељује стипендије долазним кандидатима, апликантима из Србије се препоручује да се детаљно информишу о свим аспектима размене, износу и обухвату стипендије пре пријављивања, кликом на појединачне земље које су излистане на почетној страници CEEPUS портала.

Детаљне информације о CEEPUS програму, поступку пријављивања и начину претраживања мрежа доступне су на интернет страници Фондације Темпус посвећеној CEEPUS програму, у брошури ”Стипендије” (стране 16-20), као и на сајту CEEPUS програма, у одељку често постављаних питања.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/183/logo155.png