Навигација

Почело пријављивање за CEEPUS freemoverе за 2020/2021. годину

Поред опције пријављивања за размене унутар CEEPUS мрежа за летњи семестар 2020/2021 која је отворена до 31. октобра, закључно са 30. новембром студенти и наставно особље са државних високошколских установа које нису део неке CEEPUS мреже могу се пријавити за академску мобилност у некој од партнерских CEEPUS држава у својству freemoverа.  

Услед међународне епидемиолошке ситуације која се одразила на рад високошколских установа које учествују у CEEPUS програму, биће неопходно да кандидати контактирају Националну CEEPUS канцеларију земље за коју би желели да се пријаве за мобилност, како би добили што прецизније информације у вези са очекиваним почетком академских активности за наредну академску годину, будући да ће оне бити другачије организоване на нивоу појединачних CEEPUS земаља у зависности од прилика на њиховој територији. Контакти свих Националних CEEPUS канцеларија доступни су на званичној страници CEEPUS програма. Поред тога, информације у вези са могућим продужавањем или изменама рокова у појединим земљама, у зависности од епидемиолошке ситуације, биће ближе наведене на CEEPUS платформи.

 

Претраживање могућности за размену

 

Заинтересовани кандидати самостално истражују и утврђују своје могућности за размену на партнерским институцијама претраживањем CEEPUS мрежа и зависно од свог избора утврђују да ли се пријављују као freemoveri или као кандидати унутар мрежа. Мреже се претражују према високошколској институцији и одговарајућој академској години, а на основу самог назива мреже може се претпоставити у којој (научној) области се она спроводи, што олакшава претраживање мрежа и институција. Аплицирање се врши искључиво електронским путем, испуњавањем и слањем online пријаве преко CEEPUS платформе. Треба имати у виду да велики број CEEPUS земаља (зависно од својих интерних процедура и увида у квоту) freemover кандидате уобичајено прихвата превасходно током летњег семестра, а ближе информације о реализацији freemover мобилности у конкретнoj земљи могу да пруже особе запослене у Националној CEEPUS канцеларији државе у којој се жели боравити, чији контакти су доступни овде, као и у одељку News након логовања на CEEPUS платформу.

Неопходна документација

Freemover студенти и предавачи у своју електронску пријаву прилажу прихватно писмо (Letter of Acceptance), чије попуњавање од институције пријема самостално обезбеђују; такође, студенти у апликацију треба да додају и два писма препоруке (Letters of Reccommendation) испуњена од стране предавача са матичних институција. Примерци ових докумената могу се преузети у одељку често постављаних питања (Applying for a CEEPUS grant/Uploading documents) на CEEPUS сајту.

Категорије

Приликом креирања електронске апликације на CEEPUS сајту, кандидати се могу пријавити у оквиру једне од следећих категорија:

  • Student (за боравке дуже од 3 месеца, у циљу остваривања кредитне мобилности);
  • Short-term student (нпр. истраживања за завршни рад/дисертацију краћа од 3 месеца);
  • Short-term excursion (нпр. летње/зимске школе у трајању до 6 дана).
  • Teacher- наставно особље се увек пријављује у оквиру ове категорије, без обзира да ли се ради о краћим предавачким активностима на летњим школама или о нпр. једномесечном боравку на партнерској институцији. Предавачи треба да реализују најмање 6 предавачких сати по радној недељи боравка, а наставни план и број часова на партнерској институцији ближе се појашњава у мотивационом делу пријаве кандидата.

Заинтересовани студенти и предавачи треба да у мотивационом делу пријаве објасне академску сврху боравка на одређеној институцији, у складу с категоријом у оквиру које се кандидат пријавио.

Додатне информације о CEEPUS програму

Средњеевропски програм универзитетске размене (CEEPUS) спроводи се у чланицама програма из средње и југоисточне Европе.  За ближе појединости о CEEPUS програму, укључујући услове и додатне информације о пријави, можете погледати  CEEPUS  одељак на сајту Фондације Темпус – Националне CEEPUS канцеларије или консултовати CEEPUS главни портал, нарочито одељак често постављаних питања (FAQ).

Слике

  • /uploads/attachment/vest/196/cheerful-man-with-smartphone-drinking-juice-on-street-3799832.jpg