Navigacija

Četiri univerziteta iz Srbije na Šangajskoj rang listi najboljih univerziteta po akademskim oblastima

Organizacija ShangaiRanking Consultancy objavila je globalnu rang listu univerziteta po akademskim oblastima (Global Ranking of Academic Subjects - GRAS) za 2018. godinu. Ove godine Univerzitet u Beogradu, Univerzitet u Novom Sadu, Univerzitet u Nišu i Univerzitet u Kragujevcu rangirani su među najboljim univerzitetima u svetu u različitim kategorijama.

U oblasti prehrambene nauke i tehnologije, Univerzitet u Beogradu je 43. na svetu i 20. u Evropi. U istoj oblasti, Univerzitet u Novom Sadu je rangiran među 150 najboljih univerziteta u svetu.

Univerzitet u Beogradu je visoko plasiran u oblasti rudarskog inženjerstva (u prvih 100), kao i u oblastima hemijskog i metalurškog inženjerstva (prvih 150). Prema podacima sa rang liste, prestonički univerzitet je jedna od 200 najboljih institucija za izučavanje i istraživanje u oblastima fizike, saobraćajnih nauka, stomatologije i farmaceutskih nauka. Univerzitet u Beogradu je rangiran u 27 različitih akademskih oblasti, uključujući matematiku, građevinarstvo, nanonauke i nanotehnologiju, veterinarske nauke, kliničku medicinu, poljoprivredu, biološke nauke, obrazovanje i psihologiju.

Osim visokog plasmana u oblasti prehrambenih nauka i tehnologije, Univerzitet u Novom Sadu je među 300 najboljih univerziteta u oblasti veterinarskih nauka i među prvih 500 u oblasti hemijskog inženjerstva. Univerzitet u Nišu je rangiran među 500 najboljih univerziteta za studije i istraživanja u matematici i hemijskom inženjerstvu. Univerzitet u Kragujevcu je zadržao svoju poziciju iz 2017. godine kao jedan od 500 najboljih univerziteta u oblasti matematike, što znači da su ukupno tri univerziteta iz Srbije rangirana u ovoj akademskoj oblasti. 

Šta je Globalno rangiranje akademskih oblasti (Global Ranking of Academic Subjects - GRAS)?

Globalno rangiranje univerziteta po akademskim oblastima je deo međunarodnog Akademskog rangiranja univerziteta u svetu (Academic Ranking of World Universities - ARWU), koje jednom godišnje objavljuje organizacija  ShangaiRanking Consultancy. GRAS je globalna lista koja se odnosi na pojedinačne oblasti i na kojoj je rangirano više od 4.000 univerziteta u 54 akademske oblasti.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/68/ARWU.png