Navigacija

Otvoren je konkurs za CEEPUS razmene unutar mreža za akademsku 2020/2021. godinu

Otvoren je poziv za prijavljivanje studenata i nastavnog osoblja sa državnih visokoškolskih ustanova iz Republike Srbije za mrežne mobilnosti na partnerskim institucijama u zemljama učesnicama u CEEPUS programu. Zainteresovani kandidati se mogu prijaviti do 15. juna putem zvaničnog CEEPUS veb-sajta.

CEEPUS program omogućava akademske razmene studenata i nastavnog osoblja iz zemalja srednje i jugoistočne Evrope – Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Češke republike, Mađarske, Severne Makedonije, Moldavije, Crne Gore, Poljske, Rumunije, Srbije, Slovačke i Slovenije. Stipendirane mobilnosti studenata i nastavnog osoblja u okviru CEEPUS programa se prvenstveno realizuju unutar institucionalnih mreža, tj. partnerstava koje uspostavljaju visokoškolske ustanove iz zemalja učesnica. Razmene studenata i nastavnog osoblja unutar mreža se realizuju na partnerskim ustanovama koje su deo CEEPUS mreže u kojoj učestvuje i ustanova kandidata.

Studenti mogu izabrati jednu od tri kategorije mobilnosti:

- stipendirane studentske boravke u trajanju od minimum 3 meseca s ciljem ostvarivanja kreditne mobilnosti,

- kraće stipendirane boravke u trajanju do maksimalno 3 meseca u svrhu obavljanja istraživanja za master tezu ili doktorsku disertaciju,

- kraće ekskurzije (CEEPUS letnje i zimske škole) u maksimalnom trajanju od 6 dana.

Nastavno osoblje sa državnih visokoškolskih ustanova iz Srbije može se prijaviti za mobilnost u minimalnom trajanju od 5 dana, tokom koje će realizovati bar 6 predavačkih/mentorskih sati. Nastavno osoblje se uvek prijavljuje u okviru kategorije Teacher, nezavisno od dužine trajanja mobilnosti.

Sve prijave se podnose isključivo elektronski, putem zvaničnog CEEPUS veb-sajta. Zainteresovani kandidati samostalno istražuju svoje mogućnosti za mobilnost na partnerskim institucijama pretraživanjem CEEPUS mreža. Spisak mreža u kojim učestvuju visokoškolske ustanove iz Srbije dostupan je u odeljku Networks. Pretraživanje se vrši odabirom akademske 2020/2021. godine, zatim zemlje i visokoškolske ustanove iz koje kandidat dolazi. Mreže su tematski koncipirane, po oblastima istraživanja, tako da na osnovu naziva mreže kandidati mogu pretpostaviti da li njihova ustanova učestvuje u datoj mreži. Klikom na naziv svake mreže izlistaće se spisak visokoškolskih ustanova koje u njoj učestvuju, kao i informacije svih kontakt osoba kojima se kandidati mogu obratiti za sva pitanja koja se tiču akademskog aspekta njihove mobilnosti.

Zbog međunarodne epidemiološke situacije, kandidatima se preporučuje da pre prijavljivanja za stipendirane mobilnosti kontaktiraju sa nacionalnom CEEPUS kancelarijom (NCK) zemlje u kojoj bi želeli da realizuju svoju mobilnost kako bi se pravovremeno informisali o svim tehničkim aspektima razmene i mogućem početku mobilnosti. Kontakti svih NCK dostupni su na zvaničnom veb-sajtu CEEPUS programa. Takođe, na istoj internet stranici kandidati se mogu informisati o visini i obuhvatu stipendija koje se razlikuju po zemljama. Kako svaka zemlja učesnica dodeljuje stipendije dolaznim kandidatima, aplikantima iz Srbije se preporučuje da se detaljno informišu o svim aspektima razmene, iznosu i obuhvatu stipendije pre prijavljivanja, klikom na pojedinačne zemlje koje su izlistane na početnoj stranici CEEPUS portala.

Detaljne informacije o CEEPUS programu, postupku prijavljivanja i načinu pretraživanja mreža dostupne su na internet stranici Fondacije Tempus posvećenoj CEEPUS programu, u brošuri ”Stipendije” (strane 16-20), kao i na sajtu CEEPUS programa, u odeljku često postavljanih pitanja.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/183/logo155.png