Navigacija

Univerzitet u Beogradu među 600 najboljih na Šangajskoj listi

Univerzitet u Beogradu je ove godine na prestižnoj Šangajskoj listi rangiran između 501. i 600. mesta od 1000 univerziteta na svetu. Na ovoj listi Univerzitet u Beogradu se prvi put našao 2012. godine. Univerzitet u Novom Sadu zauzeo je poziciju između 901. i 1000. mesta na listi.

Iako neformalna, Šangajska lista je stvar prestiža jer obuhvata manje od 4% svetskih univerziteta. Rangiranje univerziteta se vrši po sledećim kriterijumima: broj alumni dobitnika Nobelove nagrade i Fildsove medalje, broj nastavnika nastavnika/istraživača dobitnika Nobelove nagrade i Fildsove medalje, broj visoko citiranih nastavnika/istraživača u okviru određene naučne oblasti, broj naučnih radova objavljenih u časopisima Science i Nature, broj naučnih radova objavljenih u časopisima sa Science Citation Index i Social Science Citation Index, akademski doprinos prema navedenim indikatorima u odnosu na broj zaposlenih. Akademsko rangiranje svetskih univerziteta (ARWU) sprovodi se od 2003. godine kao međunarodno istraživanje akademske izvrsnosti koje obavlja ShanghaiRanking Consultancy.

Osim rangiranja svetskih univerziteta, ShanghaiRanking Consultancy objavljuje i godišnju univerzitetsku rang listu po akademskim predmetima. Visokoškolske ustanove se rangiraju u 54 predmeta iz prirodnih nauka, inženjerstva, medicinskih i društvenih nauka. Samo 500 najboljih univerziteta u svetu se našlo na listi. Kao kriterijumi za rangiranje se koriste sledeći indikatori: broj uticajnih publikacija časopisa, uticaj i kvalitet istraživanja, te međunarodna saradnja i međunarodne nagrade.

Uprkos strogim kriterijumima, Univerzitet u Beogradu se nalazi između 401. i 500. mesta u matematici i ekologiji. U oblasti fizike, Univerzitet je zauzeo još višu poziciju na listi – rangiran je između 201. i 300. mesta u svetu. Kada je reč o tehničkim naukama i inženjerstvu, Univerzitet u Beogradu je između 51. i 75. mesta u oblasti nauke o hrani i tehnologiji hrane, odnosno između 201. i 300. mesta u oblasti nauke i tehnologije instrumentacije.

Takođe, Univerzitet u Beogradu visoko se rangirao u oblasti poljoprivrednih nauka (401-500) i veterinarskih nauka (201-300).

Konačno, u oblasti medicinskih nauka, Univerzitet u Beogradu rangiran je u sledećim oblastima:

• Klinička medicina (između 301. i 400. mesta);

• Javno zdravlje (između 151. i 200. mesta);

• Stomatologija i oralne nauke (između 201. i 300. mesta);

• Medicinska tehnologija (između 301. i 400. mesta);

• Farmacija i farmaceutske nauke (između 401. i 500. mesta).

Pored Univerziteta u Beogradu, Univerzitet u Novom Sadu takođe se nalazi između 201. i 300. mesta u oblasti nauke o hrani i prehrambene tehnologije, dok se Univerzitet u Kragujevcu svrstava među 300 najboljih svetskih univerziteta u kliničkoj medicini. Više informacija o rangiranju predmeta Akademske rang liste svetskih univerziteta (ARWU) dostupno je ovde.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/292/slika_velika.jpeg