Навигација

Универзитет у Београду међу 600 најбољих на Шангајској листи

Универзитет у Београду је ове године на престижној Шангајској листи рангиран између 501. и 600. места од 1000 универзитета на свету. На овој листи Универзитет у Београду се први пут нашао 2012. године. Универзитет у Новом Саду заузео је позицију између 901. и 1000. места на листи.

Иако неформална, Шангајска листа је ствар престижа јер обухвата мање од 4% светских универзитета. Рангирање универзитета се врши по следећим критеријумима: број алумни добитника Нобелове награде и Филдсове медаље, број наставника наставника/истраживача добитника Нобелове награде и Филдсове медаље, број високо цитираних наставника/истраживача у оквиру одређене научне области, број научних радова објављених у часописима Science и Nature, број научних радова објављених у часописима са Science Citation Index и Social Science Citation Index, академски допринос према наведеним индикаторима у односу на број запослених. Академско рангирање светских универзитета (ARWU) спроводи се од 2003. године као међународно истраживање академске изврсности које обавља ShanghaiRanking Consultancy.

Осим рангирања светских универзитета, ShanghaiRanking Consultancy објављује и годишњу универзитетску ранг листу по академским предметима. Високошколске установе се рангирају у 54 предмета из природних наука, инжењерства, медицинских и друштвених наука. Само 500 најбољих универзитета у свету се нашло на листи. Као критеријуми за рангирање се користе следећи индикатори: број утицајних публикација часописа, утицај и квалитет истраживања, те међународна сарадња и међународне награде.

Упркос строгим критеријумима, Универзитет у Београду се налази између 401. и 500. места у математици и екологији. У области физике, Универзитет је заузео још вишу позицију на листи – рангиран је између 201. и 300. места у свету. Када је реч о техничким наукама и инжењерству, Универзитет у Београду је између 51. и 75. места у области науке о храни и технологији хране, односно између 201. и 300. места у области науке и технологије инструментације.

Такође, Универзитет у Београду високо се рангирао у области пољопривредних наука (401-500) и ветеринарских наука (201-300).

Коначно, у области медицинских наука, Универзитет у Београду рангиран је у следећим областима:

• Клиничка медицина (између 301. и 400. места);

• Јавно здравље (између 151. и 200. места);

• Стоматологија и оралне науке (између 201. и 300. места);

• Медицинска технологија (између 301. и 400. места);

• Фармација и фармацеутске науке (између 401. и 500. места).

Поред Универзитета у Београду, Универзитет у Новом Саду такође се налази између 201. и 300. места у области науке о храни и прехрамбене технологије, док се Универзитет у Крагујевцу сврстава међу 300 најбољих светских универзитета у клиничкој медицини. Више информација о рангирању предмета Академске ранг листе светских универзитета (ARWU) доступно је овде.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/292/slika_velika.jpeg