Навигација

The Professional Fellows Program (PFP) – програм намењен унапређењу лидерских способности и професионалних вештина

The Professional Fellows Program финансира Канцеларија за образовање и културу Државног секретаријата Сједињених Америчких Држава, а спроводи га Амерички савет за међународно образовање. Циљ размене је промовисање узајамног разумевања, развој професионалних способности и изградња одрживих партнерстава младих лидера других земаља и Сједињених Америчких Држава.

Учесници Програма имају прилику да обављају праксу у непрофитним и невладиним организацијама, приватним организацијама и установама или државним службама широм САД, у трајању од пет до шест недеља. Одабраним учесницима покриће све трошкове Државни секретаријат САД, што укључује трошкове пута, визе и основне трошкове живота у овој земљи.

Кандидатима је потребна виза Ј-1 (Exchange Visitor). Амерички савет пружиће помоћ при аплицирању за визу свим заинтересованим кандидатима, али не обезбеђује њено добијање. Смештај одабраних кандидата је обезбеђен у локалним породицама, студентским домовима, хотелима или као комбинација наведених опција. Сви учесници имаће прилику да искусе гостопримство америчке породице, буду део екскурзије или друге врсте активности која ће да допринесе проживљавању културне размене.

Pofessional Fellows Program је подељен на два сегмента: „Управљање и друштво“ (Governance and Society) и „Иновације и предузетништво“ (Innovation and Enterpreneurship). Учесници који су држављани Републике Србије могу да се пријаве у оквиру теме „Управљање и друштво“. За пријаву је потребно да учесник има између 25 и 35 година и да је запослен у државној управи, организацији цивилног друштва или друштвено ангажованом приватном сектору на пословима унапређивања заједнице. Више информација заинтересовани кандидати могу да пронађу на овом линку.

Целокупна пријава се врши преко портала Application Information System (AIS) Forms. Упутства за попуњавање пријаве доступна су на порталу. Кандидат мора најпре да направи налог, помоћу кога може да започне, допуњава и поднесе пријаву. Није неопходно да се пријава изврши у моменту када се и започне. Након што све попуни и поднесу потребна документа, потребно је да кликне дугме Submit како би поднео пријаву (у супротном, пријава неће бити забележена).

Пријава треба да садржи податке о стеченом образовању, радну биографију на енглеском, три одговора (мотивациона писма, у форми есеја) на питање шта их је подстакло да  учествују у програму, какав утицај њихово учешће има на заједницу и на који начин може да буде примењено при спровођењу будућих пројеката, две професионалне препоруке и потписане копије Participant Terms and Conditions Agreement и American Councils Privacy Policy Statment. Више детаља о пријави доступно је на овом линку.

Рок за пријаву је до 30. априла 2024. године.

Више информација о целокупном програму доступно је на овој страници. Сва питања у вези са програмом кандидати могу да упуте Америчком савету за међународно образовање имејлом на адресу pfp-serbia@americancouncils.org или телефоном на број +381 64 836 9815, радним данима од 10 до 17 часова.