Navigacija

Arhiva vesti

Otvoren prvi konkursni rok za upis na osnovne i integrisane studije u Republici Srbiji za akademsku 2022/2023 godinu

Prvi konkursni rok za upis na osnovne i integrisane studije u Srbiji u akademskoj 2022/2023. godini biće otvoren od sredine juna do sredine jula, a u toku istog perioda je planirano i održavanje prijemnih ispita za upis na visokoškolske ustanove (VŠU) u Srbiji. Detaljne informacije o rokovima za predaju dokumenata, kao i datumima prijemnih ispita i upisa na programe osnovnih i integrisanih studija je moguće naći na veb-stranicama VŠU. 


Konkurs Fonda za mlade talente za stipendiranje najboljih studenata u Srbiji u akademskoj 2021/2022. godini

Raspisan je konkurs za stipendiranje 1550 najboljih studenata završnih godina osnovnih, integrisanih i master studija sa visokoškolskih ustanova čiji je osnivač Republika Srbija za školsku 2021/22. godinu. Tekst konkursa, obrazac prijave za konkurisanje i spisak potrebne dokumentacije dostupni su na internet stranici Fonda za mlade talente. Prijave se dostavljaju do 11. februara 2022. godine na pisarnicu u Palati Srbija ili se šalju poštom.

Study in Serbia jedna od učesnica na virtuelnom sajmu Study in Europe

Inicijativa Study in Serbia učestvovala je na na virtuelnom sajmu Study in Europe koji je održan 16. juna 2021. godine. Sajam je posetilo više od 6.000 inostranih kandidata, zainteresovanih za mogućnost studiranja u Evropi. Study in Serbia štand je zabeležio oko 350 poseta.

Study in Serbia jedna od učesnica na virtuelnom sajmu Study in Europe

Stipendije za studiranje master programa iz oblasti evropskih pravnih studija u Luksemburgu

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Luksemburga raspisalo je konkurs za dodelu šest stipendija za pohađanje master programa evropskih pravnih studija (Master programme in European Legal Studies - MELS Online). Za stipendije se mogu prijaviti državni službenici, zaposleni u pravosuđu ili organizacijama civilnog društva, kao i svi ostali koji se profesionalno bave pravom i zainteresovani su za izučavanje ove oblasti. Master program kombinuje onlajn i nastavu uživo, a sprovode ga Evropski institut za javnu upravu (EIPA) iz Luksemburga i Univerzitet Loren iz Francuske. Studije su dvojezične, te se od kandidata zahteva odlično poznavanje jednog od jezika i osnovno vladanje drugim. Nastava se izvodi na engleskom i francuskom jeziku. Više informacija o visini i obuhvatu stipendije, kao i o uslovima učešća dostupno je ovde. Prijave se podnose do 14. maja 2021. godine.


Stipendije Nacionalne agencije za akademsku razmenu Poljske za akademsku 2021/2022. godinu

Nacionalna agencija za akademsku razmenu Poljske raspisala je konkurs za odlazak na stipendirane akademske razmene u Poljsku. Stipendije su dostupne za obavljanje naučnog staža u trajanju od jednog do devet meseci, kao i za jednosemestralne boravke u svrhu studiranja za maksimalno deset studenata na osnovnim i master studijama. Detaljne informacije dostupne su na internet stranici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije, u odeljku ”Konkursi i javni pozivi stranih vlada i fondacija - Stipendije Vlade Republike Poljske za akademsku 2021/2022. godinu”.  Prijavna dokumentacija se šalje Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije najkasnije do 5. maja 2021. godine.


Stipendije Republike Indonezije za studiranje na osnovnim, master i doktorskim studijama u akademskoj 2021/2022. godini

Ministarstvo prosvete i kulture Republike Indonezije, u okviru programa stipendiranja Kemitraan Negara Berkembang - KNB, raspisalo je konkurs za dodelu stipendija za studiranje na osnovnim, master i doktorskim studijama na više univerziteta u Republici Indoneziji. Bliže informacije o dostupnim studijskim programima, uslovima i načinu prijave dostupne su na zvaničnom sajtu programa stipendija. Rok za prijavu je 4. maj 2021. godine.


Stipendije Narodne Republike Kine za akademsku 2021/2022. godinu

Vlada Narodne Republike Kine dodeljuje stipendije za studiranje na svim nivoima studija na mnogobrojnim visokoškolskim ustanovama u Kini u akademskoj 2021/2022. godini. Do šest stipendija će biti dodeljeno kandidatima iz Republike Srbije. Više informacija o programu stipendiranja i studijskim programima dostupno je na veb-sajtu Campuschina. Propozicije konkursa, uslovi za upis i instrukcije za prijavljivanje mogu se pronaći i na sajtu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Rok za prijavu je 10. februar 2021. godine.


Mogućnosti za stipendirane mobilnosti u Republici Slovačkoj u aktuelnoj i narednoj akademskoj godini

Ministarstvo prosvete, nauke, istraživanja i sporta Republike Slovačke dodeljuje stipendije stranim studentima, doktorandima, univerzitetskim profesorima, istraživačima i umetnicima za boravke na univerzitetima i istraživačkim organizacijama u Slovačkoj koji će se realizovati u letnjem semestru aktuelne akademske godine ili u narednoj akademskoj godini. Zainteresovani kandidati se prijavljuju putem zvaničnog sajta programa u dva roka: do 31. oktobra u 16 časova ukoliko se mobilnost realizuje u letnjem semestru aktuelne akademske godine, odnosno do 30. aprila 2021. godine u 16 časova za sve mobilnosti koje će se realizovati u narednoj akademskoj godini.

Mogućnosti za stipendirane mobilnosti u Republici Slovačkoj u aktuelnoj i narednoj akademskoj godini

Modul Univerziteta u Kragujevcu ”Računovodstvo i poslovne finansije” dobio međunarodnu akreditaciju

Ekonomski fakultet Univerziteta u Kragujevcu dobio je međunarodnu akreditaciju modula „Računovodstvo i poslovne finansije“ na osnovnim studijama od britanskog Udruženja sertifikovanih ovlašćenih računovođa (ACCA) - globalnog tela za sertifikaciju kvalifikacija u oblasti računovodstva. To će olakšati diplomcima ovog univerziteta da steknu međunarodnu licencu ovlašćenog računovođe.

Modul Univerziteta u Kragujevcu ”Računovodstvo i poslovne finansije” dobio međunarodnu akreditaciju

Otvoren je konkurs za CEEPUS razmene unutar mreža za akademsku 2020/2021. godinu

Otvoren je konkurs za stipendirane mobilnosti u akademskoj 2020/2021. godini na partnerskim institucijama u okviru CEEPUS mreža. CEEPUS omogućava akademske razmene studenata i nastavnog osoblja sa visokoškolskih ustanova iz 15 zemalja srednje i jugoistočne Evrope. Pravo učešća u konkursu imaju studenti i nastavno osoblje sa državnih visokoškolskih ustanova iz Srbije. Rok za prijavljivanje je 15. jun 2020. godine.

Otvoren je konkurs za CEEPUS razmene unutar mreža za akademsku 2020/2021. godinu

Upis na osnovne i integrisane studije krajem juna

Prvi upisni rok za osnovne i integrisane studije na visokoškolskim institucijama u Srbiji će najverovatnije biti organizovan kao što je i prvobitno planirano pre izbijanje pandemije virusa korona. Očekuje se da će početi krajem juna i početkom jula, kada će biti održani prijemni ispiti na svim fakultetima i visokom školama u Srbiji.

Upis na osnovne i integrisane studije krajem juna

Study in Serbia na EAIE konferenciji u Helsinkiju

Study in Serbia  učestvovala je na 31. godišnjoj konferenciji i izložbi EAIE, održanoj u periodu od 24. do 27. septembra 2019. u Helsinkiju, Finska. Sa 6200 visokoškolskih stručnjaka iz 95 zemalja i više od 240 predstavničkih štandova, ovo je najveća međunarodna konferencija i predstavljanje visokog obrazovanja u Evropi.

Study in Serbia  na EAIE konferenciji u Helsinkiju

Nacionalna CEEPUS kancelarija Srbije poziva studente iz zemalja članica CEEPUS programa da se prijave na mobilnosti za 2019/20 godinu

Nacionalna CEEPUS kancelarija Srbije poziva zainteresovane studente iz Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Češke, Mađarske, Severne Makedonije, Moldavije, Crne Gore, Poljske, Rumunije, Slovačke i Slovenije da se prijave za CEEPUS mobilnost u Srbiji. Rokovi su: 31. oktobar za prijave u CEEPUS mrežama i 30. novembar za mobilnosti izvan mreža.

Nacionalna CEEPUS kancelarija Srbije poziva studente iz zemalja članica CEEPUS programa da se prijave na mobilnosti za 2019/20 godinu

Poziv za novi vebinar: Studiraj u Srbiji

U utorak, 30. jula, sa početkom u 17 časova, održaće se novi vebinar namenjen stranim studentima zainteresovanim za upis ili nastavak studija u Srbiji.

Poziv za novi vebinar: Studiraj u Srbiji

Vebinar: Studiraj u Srbiji

U četvrtak, 20. juna, sa početkom u 17 časova, održaće se vebinar namenjen stranim studentima zainteresovanim za upis ili nastavak studija u Srbiji.

 

Vebinar: Studiraj u Srbiji

Upis na studije 2019/2020.

Ukoliko želite da studirate u Srbiji u akademskoj 2019/2020. godini, ostalo je još malo vremena da to isplanirate. Prijemni ispiti i upis se približavaju - saznajte više o tome i pripremite se na vreme!

Upis na studije 2019/2020.